מדריך מהיר: ביטוח חובה לרכב
מדוע, בעצם, קיים ביטוח חובה לרכב ומדוע הוא חובה עפ"י חוק?
ביטוח חובה לרכב מעניק כיסוי לפגיעות גוף של כל המעורבים בתאונות דרכים בלי לשים לב לשאלת האחריות או האשמה לגרימת התאונה . באמצעות ביטוח החובה המדינה מבטיחה טיפול רפואי הולם לכל נפגע. מהם הכיסויים, עם מי להתייעץ במקרה של תביעה ומי אינו יכול ליהנות מהכיסוי?
מאת: צוות כלמוביל
ביטוח חובה לרכב כשמו כן הוא – הינו חובה עפ"י חוק. החל משנת 1970 כל כלי רכב בישראל חייב להיות מבוטח. ללא ביטוח חובה הרכב אסור לנהיגה ואי אפשר להעביר אותו רישוי שנתי (טסט). הביטוח מגדיר מי רשאי לנהוג ברכב המבוטח.
מדוע קיים ביטוח חובה לרכב?
ביטוח חובה מעניק כיסוי לנזקי גוף – לנהג, לנוסעים, לנוסעים ולנהגים בכלי רכב אחרים ולעוברי אורח – במקרה של תאונה בה מעורב הרכב המבוטח. באמצעות ביטוח החובה המדינה מבטיחה מקורות כספיים לפיצוי ולכיסוי הוצאות רפואיות והחלמה לנפגעים בתאונת דרכים. הכיסוי מובטח לכל הנפגעים ללא קשר למידת אחריותם לתאונה ואשמתם. ביטוח חובה קיים במרבית מדינות העולם ובכל המדינות המתקדמות.
מה ההבדל בין ביטוח חובה למקיף וביטוח צד ג'?
לעומת ביטוחי רכב אחרים, ביטוח מקיף וביטוח צד ג' המכסים נזקי רכוש, ביטוח חובה לרכב מכסה נזקי גוף. פציעה בתאונה עלולה לגרום להוצאות רפואיות כגון אשפוז וטיפולים, שיקום, תרופות, בדיקות ועוד. הפיצוי אמור לגלם בין השאר הפסד הכנסות עתידיות כתוצאה מפגיעה בכושר ההשתכרות או אובדנו המוחלט כאשר נגרמת נכות זמנית או קבועה.
במקרה של מוות בתאונה, תפקידו של ביטוח החובה הוא לספק פיצוי כספי כלשהו לקרובי המשפחה, על מנת לאפשר להם לעבור את התקופה הקשה שמלווה בדרך כלל במשבר כלכלי.
ביטוח מקיף לרכב מגן על הרכוש שלכם – המכונית, ביטוח צד ג' מגן מפני נזקים לרכוש שנגרמו ע"י הרכב שלכם. שני ביטוחים אלה הינם לשיקולכם, בהתאם לשווי הרכב ומידת הסיכון שאתם מוכנים לקחת – בלי ביטוח כל ההוצאות עליכם. ביטוח חובה לרכב מגן על כולנו ואינו נתון לשיקול דעת.
כיסויים נוספים בפוליסות ביטוח חובה לרכב
ביטוח החובה מכסה כאמור את כל המעורבים בתאונה כולל הולכי רגל, אך עשוי לפצות גם עדים לתאונה אם יגישו תביעה ויוכיחו כי נגרם להם נזק. קרובי משפחה של נפגעים יכולים אף הם לתבוע פיצויים, אם נגרמו להם הוצאות שונות, כמו למשל בטיפול בבן המשפחה הפגוע.
האם יש נהגים שאינם מכוסים?
נהגים שאינם מכוסים בביטוח החובה הם, למשל, כאלו שגרמו לתאונה במתכוון, נהגים ללא רישיון נהיגה, נהגים ברכב גנוב, וכמובן נהגים ללא ביטוח חובה.
במקרים אלו, כאשר אין חברת ביטוח לתבוע, הנפגעים מפוצים על ידי קרן ממשלתית מיוחדת בשם 'קרנית', הממומנת על ידי הפרשת 5% מהפרמיות שמשלמים כל בעלי הרכב בישראל.
נהגים שגרמו לתאונה ולא היו מכוסים בביטוח חובה עשויים למצוא את עצמם נתבעים על ידי הקרן הממשלתית, בנוסף להוצאות נוספות והשלכות פליליות.
בכל מקרה של נזקי גוף כתוצאה מתאונת דרכים, מומלץ להיוועץ עם עורך דין המתמחה בדיני נזיקין וביטוח, ועם חברת הביטוח. חברת הביטוח מחויבת לנהוג בשקיפות ולסייע למבוטח בדרכו לפיצוי, גם אם הנתבעים הם צד שלישי.
נוסח החוק: פקודת ביטוח רכב מנועי [נוסח חדש], תש"ל-1970
המדריך לביטוח הרכב של כלמוביל אינו מהווה ייעוץ רשמי והשימוש בו כפוף לתנאי השימוש באתר