בטיחות ברכב, הגורם האנושי
אמצעי בטיחות ברכב חשובים, והחשוב ביותר הוא תשומת לב הנהג לבטיחות
מטרתם של אמצעי בטיחות ברכב היא לתת מענה למצבים בלתי צפויים בזמן נהיגה, אך אמצעי הבטיחות החשוב ביותר הוא הגורם האנושי – אנחנו, הנהגים. איך אנחנו יכולים להשפיע כדי שלא נעמיד במבחן את אביזרי הבטיחות האחרים
מאת: צוות כלמוביל
כמה דברים שכל נהג צריך לזכור כדי למקסם את בטיחותם של הנוסעים ברכבנו, כמו גם את בטיחותם של נוסעים אחרים, רוכבי אופניים והולכי רגל שסביבנו.
לנהוג לפני תנאי הדרך וליכולות הרכב
תנאי הדרך בה נוהגים והרכב בו נוהגים מכתיבים את שיקול הדעת בכל הקשר למהירות הנהיגה. בטיחות ברכב מחייבת גם הכרת העקרונות של תפעול הרכב בזמן חירום והפעלת בלם יד בעת הצורך.
מושבי בטיחות לילדים
קיימים שני סוגים של כסאות ילדים לרכב: מושב הרתום לרכב באמצעות חגורת בטיחות, ומושב מגביה (בוסטר) המיועד להסעת ילדים ברכב כשהילד היושב עליו רתום בחגורת הבטיחות.
בטיחות ברכב – התקנות להסעת ילדים ברכב באופן בטיחותי:
- ילד שטרם מלאו לו 3 שנים – רתום במושב בטיחות המתאים לגובהו ומשקלו.
- ילד שמלאו לו 3 שנים וטרם מלאו לו 8 שנים – רתום במושב בטיחות או במושב מגביה (בוסטר) המתאים לגובהו ומשקלו.
- ילד שטרם מלאו לו שנה – רתום למושב הבטיחות כשגבו מופנה לחזית הרכב. ארגונים בארץ ובעולם אף ממליצים להמשיך ולהושיב פעוט בנסיעה ברכב נגד כיוון הנסיעה עד גיל שנתיים לפחות.
- ילד במושב הבטיחות במקום שיש מולו כרית אוויר – יש לנתק את המנגנון להפעלתה.
נעילת דלתות אחריות
אמצעי בטיחות חשוב בהגנה על ילדים הוא מנגנון הנעילה של דלתות אחוריות, המונע את האפשרות שהילדים יפתחו את הדלת בשגגה או במתכוון בזמן הנסיעה.
מתג הנעילה, הממוקם בדלת הקדמית של הרכב ליד מושב הנהג, מונע את פתיחת הדלת מבפנים ומאפשר את פתיחתה מבחוץ בלבד.
נעילת חלונות
אמצעי בטיחות נוסף בהגנה על ילדים הוא מנגנון הנעילה של החלונות ברכב המונע את האפשרות לפתוח חלונות אלא על ידי הנהג ובפיקוחו. מתג הנעילה ממוקם בדלת הקדמית של הרכב ליד מושב הנהג מונע כאמור את פתיחת החלונות על ידי נוסעי הרכב למעט הנהג.
צמיגים תקינים
רבים טוענים, ובצדק רב, כי בטיחות ברכב מתחילה בצמיגים שמספקים את נקודת המגע שבין הרכב לדרך, תומכים במשקל הרכב, משפרים את אחיזתו ובולמים זעזועים.
הצמיגים ברכב מתבלים במשך הזמן, וכך ביצועיהם ובטיחותם הולכים ופוחתים, עד כדי סכנה חמורה. יש לבדוק את תאריך הייצור המוטבע על דופן הצמיג ולוודא שטרם חלפו 18 חודשים מיום ייצורו. מומלץ לבדוק, לפחות אחת לשבועיים, את לחץ האוויר ואת מצב הצמיגים, כולל הצמיג החלופי. יש לוודא שאין בצמיג יובש, סימני שחיקה, חריצים, חתכים, עיוותים או עצמים זרים. קראו עוד על תחזוקת הצמיגים לשמירה על הבטיחות
שימוש בטלפון נייד בעת נהיגה
מבין הגורמים היכולים ליצור היסח דעת בנהיגה, שימוש בטלפון נייד נחשב למסוכן ביותר. שימוש בדיבורית באוטו יכולה להקטין באופן ניכר את הסיכון ולשפר את ההיבט של בטיחות ברכב ובדרכים. ברכבים רבים מותקנות כיום מערכות שמע ותצוגת וידאו משולבות בטלפון ובנווטן (GPS) עם דיבורית לרכב.
נהיגה מוארת
בנהיגה בטוחה יש להקפיד על הפעלת איתות, הדלקת אורות דרך והדלקת אור ערפל בתנאים בהם הראות מוגבלת.
המדריך אינו מהווה ייעוץ רשמי והשימוש בו כפוף לתנאי השימוש באתר